Published On: pet, apr 17th, 2020

Narod i Pravda Bužim: Načelniče, ne svodite Bužim na sadaku

Narod i Pravda Bužim danas se je oglasila saopćenjem za javnost, koje možete pročitati u nastavku.

“Reakcija bužimskog načelnika, iako konfuzna i kontradiktorna, na poništenje odluke Vlade F BiH o dodjeli novčanih sredstava nižim nivoima vlasti u Federaciji, prema kojoj je Bužimu trebalo biti dodijeljeno 400.000 KM, mogla bi biti i kontraproduktivna za samu općinu i njene građane zbog bahatosti kojom obiluje.

Općina Bužim je imala i još uvijek ima prijatelje na raznim nivoima i među različitim politikama, i definitivno ih ne bi trebali gubiti i „tjerati“ bahatošču aktuelnog općinskog načelnika.

Ne treba zaboraviti da su mnogi projekti u Bužimu realizirani zahvaljujući tim istim prijateljima, poput 110 kW stanice vrijednosti preko 4 miliona KM, sportske dvorane preko 2,5 miliona KM, u zaoblizanicu je do sada uloženo oko 3 miliona KM, zgrada Centra za kulturu 1 milion KM, te Islamski kulturni centar od oko 1 milion KM. Tu je i putna infrastruktura na području svih mjesnih zajednica, u koju je, bez građana, uloženo preko 10 miliona KM, kao i svi školski objekti na području naše općine.

Ulagalo se i u nacionalne spomenike, Stari grad i Staru drvenu džamiju, u čiju rekonstrukciju i zaštitu je u ranijem periodu uloženo oko pola miliona maraka. A, danas se zadovoljimo postavljanjem zastave na iste.

Naravno, znao bi ovo sve aktuelni općinski načelnik da ne misli da je Općina počela s njim, i da će s njim i završiti. Međutim, nije tako.

Umjesto pisanja raznih saopćenja, reakcija i bavljenja ostalim sporednim stvarima, načelnik bi trebao početi sa konkretnim radom i mjerama, posebno u kontekstu posljednica pandemije koronavirusa. Krajnje je vrijeme za to.

Ova kriza nije vrijeme za pokušaj pravljenja predizborne kampanje i vlastite samopromocije. Ova kriza zahtjeva konkretan odgovor, poteze i mjere. Umjesto toga, općinska vlast se danima bavi pitanjem hoće li izolatorij smjesiti u objekat srednje škole ili sportsku dvoranu, da bi, na kraju, isti organizirali u prostoriji na spratu sportske dvorane?!

Od općinskog načelnika se očekuje da, umjesto teatralnog dijeljenja doniranih zaštitinih maski, iznese program i prijedloge kako pomoći malim privrednicima, obrtnicima na području naše općine.

Prema određenim pokazateljima, bez posla je u proteklom periodu od početka krize ostalo oko 100 lica, ili im je posao značajno smanjen. Umjesto što mu je trenutna okupacija njegovi savjetnici, načelnik i njegovi  saradnici bi trebali osmisliti i iznijeti program zaštite i pomoći na saniranju ekonomskih posljedica ove pandemije na području naše općine, onoliko koliko je Općina to u mogućnosti. To je ono što građani i mali lokalni privrednici, obrtnici očekuju od svoje Općine i njenog rukovodstva.

Privrednici i obrtnici traže ozbiljnije mjere od svođenja Općine i institucije Općinskog načelnika na humanitarni rad i sadnju nekoliko dunuma krompira. Takve aktivnosti su za pohvalu, ali ne mogu biti osnovna djelatnost Općinskog načelnika.

Do sada su već trebale biti predložene mjere, koje će usvajati Općinsko vijeće, za privredu u iznosu od 100.000 KM i 200.000 KM za poljoprivredu, te 80.000 KM koliko je Unsko – sanski kanton planirao za poljoprivrednike općine Bužim.”, – stoji u saopćenju.

/Narod i Pravda Bužim

Komentari

komentara