Published On: sri, avg 10th, 2016

Načelnik Bunić upravi KOMB-a: Ili počnite raditi svoj posao, ili podnesite ostavke!

Povodom učestalih redukcija i drugih tehničkih problema vezanih za isporuku vode građanima i privrednicima općine Bužim, načelnik općine Bužim, Agan Bunić, uputio je reakciju koju vam prenosimo u cjelosti. 

VH-Buzim-15

Uvažavajući realne probleme u kojima se nalazi JKP KOMB  Bužim, na što smo u više navrata upozoravali, imam potrebu da građanima i korisnicima vode iz javnog sistema ukažem na nekoliko činjenica.

Neshvatljiv je odnos menadžmenta Javnog komunalnog preduzeća  da problem prenosi na neke druge adrese (Općinski načelnik) koje trenutno nemaju zakonske i druge mehanizme upravljanja i rukovođenja u JKP.

Neprihvatljivo je da menadžment JKP politički djeluje preko problema u vodosnabdijevanju građana, umjesto da  konačno počnu raditi svoj posao  i uhvate se u koštac sa problemima koji su trenutno prisutni u radu tog preduzeća, i  na taj način se počnu baviti onim što je stvarna svrha javnog komunalnog preduzeća – redovno i  kvalitetno vodosnabdijevanje građanstva, kao i vršenje ostalih usluga koje im se plaćaju.

Neodgovoran je odnos uprave JKP da na vrijeme i objektivno ne informiraju građane o nastalim problemima, jer građani imaju pravo na informaciju zašto nemaju vode, šta je problem, kako i kad ga rješiti. U cilju informisanja tražimo da se javno objavi plan redukcije vode za pojedina područja, kako bi građani i privrednici mogli organizirati svoje poslove shodno planiranim redukcijama.

Očekujemo da  se oni koji  govore da su osnivači i da se pitaju u JKP, odnosno Općinsko vijeće, zajedno sa onima koje su imenovali u Skupštinu i Nadzorni odbor JKP, uključe u rješavanje nastalih problema.  A, upravo je Općinsko vijeće u posljednje dvije godine učinilo sve da općinskom načelniku oduzme bilo kakve ovlasti nad javnim komunalnim preduzećem.

U ranijem periodu je također bilo problema, i uvijek će ih biti, ali su se zajednički riješavali sa Općinskim vijećem i Općinskim načelnikom, nudila su se rješenja, razgovaralo se i problemi su riješavani, što kod sadašnje uprave komunalnog preduzeća i Općinskog vijeća nije slučaj.

Ne reagujemo kao dežurni krivci, već kao oni koji traže rješenje i nude saradnju, razumijevajući potrebe građana i privrednika općine Bužim, iako trenutno nemamo nikakve ni političke niti pravne odgovornosti, jer smo pravovremeno reagirali i upozoravali na probleme u kojima se nalazi JKP.

Pozivam Općinsko vijeće, upravu i menadžment komunalnog preduzeća da efikasno rješavaju nastale probleme i prepreke, u protivnom neka obavijeste građane da nisu u stanju rješavati i nositi se sa problemima i neka što prije, u interesu građana, napuste funkcije koje su im povjerene.

OPĆINSKI NAČELNIK

         Agan Bunić

 

Komentari

komentara