Published On: pon, sep 4th, 2017
USK | By Li.A.

Načelnici Bužima, Krupe i Cazina nemaju vremena za priču o deponiji: Do kada će mještani ovo trpiti?

Tri općine u Unsko-sanskom kantonu, Bužim, Cazin i Bosanska Krupa godinama imaju problem sa odlaganjem otpada. Ovaj problem je ponovo isplivao na površinu kada su se u javnosti prije nekoliko dana pojavile fotografije na kojima se vidi neadekvatno odlaganje otpada na lokalitetu Meždre-Vlaški do u blizini Bosanske Krupe.

Foto: Prizor sa deponije Meždre

Kako je za Faktor kazao bivši načelnik Općine Bužim, Agan Bunić ovaj kanton “generalno ima problem sa regionalnom deponijom”, tačnije sa njenim nepostojanjem.

– U vezi ove priče u posljednjih desetak godina utrošeno je puno sredstava a nemamo ništa od te deponije jer uvijek imamo problem lokalnog nivoa ili kantonalnog, nedovoljno razumijevanja, nekih političkih kompromisa, gdje će biti, na području koje općine će biti ta regionalna deponija i zbog nepostojanja lokacije mi smo bili prinuđeni kao lokalne zajednice da se same organiziramo iz čega je proizišla ova priča o lokaciji Meždre – Vlaški do, gdje su godinama ove tri općine odlagale otpad – kazao je Bunić.

Bunić ističe da su općine zajedno aplicirale za projekat prema određenim fondovima Evropske unije i Federalnog fonda za zaštitu okoliša kako bi se deponija sanirala.

– Općine će morati pristupiti sanaciji te deponije, ali postavlja se pitanje šta dalje, gdje dalje odlagati. Lokalne zajednice su prepuštene same sebi da rješavaju ovaj problem svako na svoj način zbog nepostojanja regionalne deponije, godinama postoji problem lokacije i finansiranja – pojašnjava Bunić.

On naglašava da način na koji se trenutno odlaže otpad nije adekvatan.

– Deponija ovakvog tipa je davno prevaziđena u Evropi i mimo svih je standarda. Sve općine zbog toga imaju problem. Otpad se odlaže bez selekcije i pravila i to je danas došlo na naplatu. Ja se nadam da će općine i oni koji su na njihovim čelima ozbiljno pristupiti i ozbiljno rješavati problem po nalozima inspekcije kako bi se zaštitilo stanovništvo – navodi bivši načelnik Bužima.

Bunić smatra da je stanovništvo ugroženo, ali da se građani rijetko žale.

– Gdje god da se deponije nalaze one ugrožavaju stanovništvo. Uglavnom nisu napravljene po projektima, to su divlja odlagališta na koja se nastavlja odlagati bez kontrole, bez izrade studija – zaključuje Bunić za Faktor.

Mersija Talić, načelnica odjeljenja za zaštitu okoline i komunalne djelatnosti pri Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona kazala je da se klaonički otpad mora odlagati po zakonskim procedurama, što nije slučaj kada je u pitanju deponija Meždre kod Bosanske Krupe.

– Bilo je pritužbi ali sve je u nadležnosti inspektorata. Inspekcija je bila na terenu. Kanton je bio u procesu dobijanja lokacije za regionalnu deponiju, međutim sve je to stalo jer smo imali odluku Skupštine o ukidanju odluke o odabiru lokaciju. Sve je spušteno na lokalni nivo i sada svaka lokalna zajednica ima svog operatera. Još se ne zna šta će se dešavati dalje – kaže Talić.

I dok je evidentno da se otpad odlaže na neadekvatan način i da postoji opasnost po zdravlje stanovništva načelnici općina Bužim Zikrija Duraković, Cazina Nermin Ogrešević i Bosanske Krupe Armin Halitović iako znaju o čemu trebaju da pričaju za Faktor, jer smo njihovim kabinetima uredno saopćili šta je tema razgovora, za to nemaju vremena.

Halitović, načelnik Bosanske Krupe nakon cjelodnevnih poziva za Faktor je kazao da će odgovarati samo pismenim putem na naša pitanja ali da mu nije jasno zašto njega zovemo u ovom slučaju. Možda zato što su negativnom utjecaju ove deponije upravo najviše izloženi stanovnici općine Bosanska Krupa. Ogrešević je imao puno posla i sastanaka u vezi Kurban-bajrama, kažu nam u Općini Cazin, a Duraković je na godišnjem i očito ne može remetiti svoj odmor. 

/faktor.ba

Komentari

komentara