Published On: ned, avg 23rd, 2020

Lokalni izbori u Bužimu: Koje stranke će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće

Lokalni izbori 2020 u Bosni i Hercegovini će se, prema odluci Centralne izborne komisije BiH, održati u nedjelju 15. novembra tekuće godine.

Što se tiče općine Bužim, javnosti su već poznata imena tri kandidata za načelničku poziciju. Ono što je još uvijek manje poznato su imena kandidata za vijećnike u Općinskom vijeću općine Bužim.

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima za Općinsko vijeće općine Bužim ovjereno je ukupno 10 političkih subjekata.

Stranka za BiH i SBB, iako se nalaze na listi ovjerenih političkih subjekata, prema neslužbenim informacijama, nisu sastavili i predali kandidatske liste za Općinsko vijeće.

Kandidatske liste za Općinsko vijeće će imati stranke koje su i ranije učestvovale u radu ovog organa, kao što su SDP, A-SDA, SDA. Demokratska fronta će, neslužbeno, imati dva kandidata na kandidatskoj listi. Po prvi put na Lokalnim izborima učestvuje i Nezavisni blok, koji bi prema najavama trebao imati 17 kandidata, te NiP 6 kandidata, a nakon pauziranja u jednom izbornom procesu svoje kandidate će ponovo ponuditi i Stranka penzionera. Na ovim izborima građani će imati priliku svoje povjerenje ponuditi i novom političkom subjektu u Bužimu – Narodna lista Bužim.

Kandidati još uvijek nepoznati

Iako izborna kampanja počinje 16. oktobra, stranke još uvijek nisu javno obznanili imena kandidata koji će se naći na njihovim listama, a što neki tumače kao prvi znak su liste, odnosno njihov sastav, loš.
I SDA Bužim još uvijek javno ne predstavlja kandidate na listi za Općinsko vijeće, iako je u svim prijašnjim godinama i izbornim procesima upravo ova stranka bila prva koja je iste kompletirala i predstavljala biračima.
No, izgleda da ovaj put taj proces nije išao baš glatko. Prema riječima samih članova stranke, proces sastavljanja liste obilježili su sukobi interesa između pojedinih kandidata, odustajanje drugih, i slično. U konačnici, okosnicu kandidatske liste SDA za Općinsko vijeće činit će uposlenici jedne bužimske građevinske firme, pošte, i neki od bivših kandidata liste „Za bolji Bužim“, koji su prošle lokalne izbore bili oštro protiv SDA, i kako su tada tvrdili, razrađivali strategiju kako navedenu stranku pobijediti.

Priče koje kruže u bužimskoj javnosti, kod članstva, i kod onih direktno uključenih u rad organa SDA, ako su tačne, da su pojedini kandidati ucjenjivani da će biti razmješteni na drugo radno mjesto unutar javnog preduzeća čiji je vlasnik Federacija ukoliko ne pristanu da se njihova imena nalaze na izbornoj listi za vijećnike, duboko kompromitira SDA. Ali, ujedno govori i oslikava trenutno stanje u kakvom se ova stranka nalazi u Bužimu. Onakvo kakvo se do prije par godina nije moglo ni zamisliti.

Novi subjekti na političkoj sceni

Pored naprijed navedenih, novi politički subjekt u Bužimu koji izlazi na lokalne izbore je i Narodna lista Bužim. Sastav njihove liste je već poznat.

Agan Bunić, trenutno zastupnik u Skupštini USK, te bivši načelnik općine, čiji se mandat ocjenjuje kao jedan od najuspješnijih, je nosilac ove liste. Na istoj je i Hasan Hilić, trenutni predsjedavajući Općinskog vijeća, te aktuelni vijećnici u Općinskom vijeću općine Bužim Rifet Šahinović, Nezir Tahić i Hašim Livaković.
Kako se predstavlja, ova lista na osnovu do sada provedenih projekata i relativno stabilnog biračkog tijela očekuje dobar izborni rezultat.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do 14. novembra do sedam sati. Zbog trenutne situacije s koronavirusom, omogućene su i elektronske prijave.

Rok za prijavu birača traje do 1. septembra 2020. do 20 sati.

Komentari

komentara