Published On: pon, nov 6th, 2017

Klub vijećnika SDA: Zašto ne podržavamo imenovano Povjereništvo

Klub vijećnika SDA Bužim danas je u Bužimu održao press konferenciju povodom posljednje odluke Kantonalnog odbora SDA USK o imenovanju novog Povjereništva za SDA Bužim, a koji kako je istaknuto ne podržavaju vijećnici i istinsko članstvo SDA.

– Najavljena vanredna sjednica Skupštine SDA Bužim u proširenom sastavu, u srijedu u 8. novembra.

 Na press konferenciji su javnosti i članstvu Stranke prezentirani slijedeći zaključci i stavovi o budućem djelovanju Kluba vijećnika i članova SDA:

  • Vanstatutarno i mimo duha načela SDA je imenovanje Povjereništva za OO SDA Bužim, ponižavajuće je za preko 3.500 glasača SDA i odraz je nedoraslog i navinog vođenja politike KO SDA USK-a, te kao takvo za Klub vijećnika i članove Stranke Povjereništvo ne predstavlja ni legalni ni legitiman organ, i shodno tome, odbijamo bilo kakav vid saradnje.
  • Sastav ovakvog ucijenjenog i iznuđenog Povjereništva nije u skladu sa Statutom i zaključcima Predsjedništva SDA BiH, jer, u isto su imenovani oni koji su javno radili protiv interesa SDA, stranačkih organa, bili su članovi i nosioci nezavisnih lista na proteklim lokalnim izborima, žive i rade na području drugih općina/gradova, nisu članovi Stranke i kao takvi ne mogu predstavljati legitimno i legalno izabrane vijećnike i članstvo SDA.
  • Klub vijećnika i istinsko članstvo SDA ne prihvataju saradnju KO SDA USK-a i Vlade USK sa osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem, smatramo da Budžet Kantona ne treba plaćati zahtijeve osuđenog zločinca, dok u isto vrijeme boračke i socijalne kategorije čekaju na svoja primanja. Ne treba učestvovati u imenovanjima zajedno sa onima koji ne dozvoljavaju na području svoje općine postavljanje plakata povodom 25. godišnjice formiranja 5. Korpusa Armije R BIH, takva koalicija nije prihvatljiva za Bužimljane koji su platili visoku cijenu borbe za državu u najtežim vremenima.
  • Članstvo SDA Bužima poziva Šemsudina Dedića, predsjednika KO SDA USK-a, i Amira Avdića, potpredsjednika KO, da podnesu neopozive ostavke na mjesto prvih ljudi krajiške SDA, dok nije kasno, jer isti nisu u mogućnosti provesti izbore u tri općinske organizacije, nisu u mogućnosti stabilizirati većinu u Skupštini USK-a bez podrške osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.
  • Nakon višemjesečnog traženja održavanja unutarstranačkih izbora, završene reevidencije članstva, upoznavanja Predsjedništva SDA BiH u više navrata o stanju u OO SDA Bužim, kao odgovor na vanstatutarno djelovanje KO SDA i gašenje Stranke u Bužimu, Klub vijećnika i članstvo SDA će 8.11.2017. godine (srijeda) u Centru za kulturu Bužim održati vanrednu proširenu Skupštinu SDA, sa učešćem predstavnika svih mjesnih ogranaka, te u skladu sa statutarnim pravima članova Stranke odlučiti o daljem djelovanju članstva Stranke u Bužimu, – zaključci su koji su danas prezentirani javnosti i članstvu.

/Buziminfo.ba

Komentari

komentara