Published On: čet, jul 30th, 2015

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Sa 28 glasova za i tri protiv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio je zakon o radu FBiH koji je predložila Vlada FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

dom naroda fbih

Zakonsko rješenje podržali su delegati SDA, HDZ-a BiH, te predstavnici HDZ-a 1990, LDS-a i Stranke dijaspore, dok su protiv bili delegati SNSD-a.

Delegati SDP-a, SBB-a i DF-a napustili su današnje vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH nakon što je većinom glasova odlučeno da vladin prijedlog zakona o radu FBiH ostane na dnevnom redu. Rasprava o prijedlogu zakona o radu FBiH je u toku.

Da bi zakon o radu stupio na snagu mora ga u istovjetnom tekstu podržati i Predstavnički dom parlamenta FBiH.

Ispred zgrade Parlamenta FBiH na poziv Saveza samostalnih sindikata BiH okupilo se više hiljada radnika, ali i drugih građana koji protestuju protiv donošenja zakona o radu i traže da se odbaci smatrajući ga nepovoljnim po radnike u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić u obraćanju delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici prije glasanja istakao je da zakon o radu “ne treba biti političko, nego pitanje budućnosti svih radnika i građana”.

“Krajnje je vrijeme za realnost i pragmatičnost. Moramo zapošljavati mlade. Naš procenat nezaposlenih mladih je najveći u Evropi. Znamo da omladina ide odavde. Radnici moraju za isti rad biti isto plačeni”, rekao je Novalić.

On je naglasio da postoje mnoge pozitivne strane zakona o radu FBiH među kojima su “proširena prava radnika i žena”.

“Ovo je najliberalniji zakon o radu u Evropi. Ako se danas ne usvoji zakon o radu FBiH nema zapošljavanja i nema pristupa fondovima”, poručio je federalni premijer.

Naglasio je da “ne trebamo zakon donositi zbog međunarodne zajednice nego nas”.

(Vijesti.ba/AA)

Komentari

komentara