Published On: pon, apr 6th, 2015

Djeca previše vremena provode igrajući se na tabletima i telefonima

Veliki broj ljudi postao je ovisan o gadgetima te je pregledavanje informacija na telefonu (mailova, društvenih mreža i slično) posljednje što rade prije spavanja i prvo što naprave kada se probude.

ds

Telefoni i tableti sve su zanimljiviji i djeci te je dio roditelja zabrinut zbog količine vremena koju njihova djeca provode igrajući se na mobilnim uređajima.

Istraživanje o tome koliko vremena djeca provode na svojim gadgetima tokom putovanja i praznika nedavno je provela turistička kompanija FloridaTix te su rezultati tog istraživanja pokazali da je veliki dio roditelja zabrinut zbog ‘ovisnosti’ njihove djece o telefonima i tabletima.

“Pola djece propušta sunčane dane jer su previše zaokupljeni sa svojim gadgetima, a petina njih zbog gadgeta uopće ne vidi glavne turističke atrakcije”, prenijeli su na The Telegraphu jedan od zaključaka ovog istraživanja.

Također, zbog telefona i tableta, dio najmlađih više ne provodi toliko vremena u prirodi, ne druže se s roditeljima tokom praznika i više ne sklapaju nova prijateljstva jer su previše zauzeti sa ‘životom online’. Iz FloridaTixa kažu kako je čak dvije trećine roditelja zabrinuto zbog utjecaja tehnologije na njihovu djecu te bi oni htjeli da, umjesto igrajući se na mobilnim uređajima, djeca s njima igraju tradicionalne porodične igre, a trećina roditelja zabrinuta je za zdravlje svoje djece jer smatraju da previše vremena gledaju u ekrane.

Djeca prosječno provedu oko dva i pol sata dnevno igrajući igre na telefonima i tabletima te je, dodaju na The Telegraphu, uznemirujuće da zbog gadgeta pedeset posto djece tokom praznika propušta prekrasne sunčane dane.

 

Novo vrijeme

Komentari

komentara