Published On: ned, sep 10th, 2017

Članstvo Stranke u Bužimu odlučno: Ne damo SDA

U Bužimu je u nedjelju održana javna tribina članstva Stranke demokratske akcije, a organizator tribine je Klub vijećnika ove stranke.

Na tribini kojoj je prisustvovalo blizu 500 članova, riječi je bilo o trenutnom stanju u SDA Bužim i općini Bužim, a u otvorenoj raspravi obraćali su se, između ostalog, vijećnici i kadrovi Stranke.

Nova vlast nije ponudila niti jedan novi projekat

Razmatrajući stanje u općini Bužim, istaknuto je kako su građani svjedoci neefikasnosti i bezidejnosti nove općinske vlasti na čelu s novoizabranim načelnikom i nezavisnim vijećnicima koji predvode većinu u Općinskom vijeću.

Kako je kazano, općinska vlast u prethodnom periodu nije imala volje niti sluha da riješio neke od gorućih problema u lokalnoj zajednici, a osnovni cilj im je, kako kažu, pokušaj vraćanja predizbornih dugova prema pojedincima i firmama koje su aktivno učestvovale u kampanji kupovanja glasova za načelnika i općinske vijećnike.

Vezano za navedeno, te ostale probleme u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama, usvojeni su i određeni zaključci i smjernice za djelovanje Kluba vijećnika.

Članstvo SDA poručuje da za „rušitelje i odmetnike“ nema mjesta u Stranci

Na javnoj tribini je razmatrana i trenutna situacija u Općinskoj organizaciji SDA Bužim, što je izazvalo i poseban interes kod prisutnih članova.

Političku situaciju u OO SDA Bužim poslije lokalnih izbora karakteriše stalni napad na njene strukture i kadrove od strane onih koji su izdali i iznevjerili članstvo i ideju SDA, istaknuto je tom prilikom.

U svrhu toga se gotovo svakodnevno vrše razrješenja kadrova OO SDA Bužim, a kako ističu članovi ove Stranke, najviše boli to što navedena razrješenja vrše upravo funkcioneri SDA na kantonalnom nivou, usljed stalnih ucjena onih koji su dokazani izdajnici SDA, a s ciljem da se zadrže postojeće funkcije na nivou kantona.

Kako je poručeno sa javne tribine, takvi više neće imati podršku članova i glasača SDA u Bužimu.

Nakon dužih diskusija i javljanja, usvojeni su i sljedeći zaključci koji se odnose na stanje u OO SDA Bužim:

  1. Članstvo SDA daje punu podršku Klubu vijećnika i dosadašnjem rukovodstvu OO SDA Bužim u provedbi jasne politike OO SDA Bužim, te od istih očekujemo i zahtijevamo da učine sve da zaštite vjerodostojnost politike SDA u Bužimu, sačuvaju jedinstvo članstva i glasača SDA sa lokalnih izbora, te spriječe predaju Stranke u ruke dokazanih ideologa i izvršioca rušenja OO SDA Bužim.
  2. Članstvo SDA traži od predsjednika KO SDA USK-a i funkcionera SDA koji obnašaju izvršne funkcije u vlasti da odmah zaustave političku harangu na kadrove OO SDA Bužim, te one pozicije koje pripadaju OO SDA Bužim, a koje su date ucjenjivačima, vrate legitimnim predstavnicima SDA Bužim, u suprotnom ćemo iste smatrati učesnicima rušenja Stranke u Bužimu.
  3. Članstvo Stranke u Bužimu osuđuje nepostojanje stranačkih organa u OO SDA Bužim, čime je načinjena šteta po ugled Stranke. Članstvo Stranke traži hitno i bezuslovno održavanje redovnih izbora za organe OO SDA Bužim, jer su za to ispunjeni svi traženi uslovi već prije nekoliko mjeseci.
  4. Do okončanja vanrednog izbornog ciklusa u OO SDA Bužim, članstvo zadužuje Klub vijećnika da predstavlja i zastupa interese članstva i glasača Stranke, te traži saglasnost od Centrale SDA i KO SDA USK-a, da isti u skladu sa Statutom SDA provedu izbore u OO SDA Bužim.
  5. Članstvo SDA je odlučno u namjeri da sačuva OO SDA Bužim, u slučaju ne dobivanja potrebne saglasnosti u razumnom roku, zahtijeva se od Kluba vijećnika da provedu izbore za organe Stranke u Bužimu.
  6. Istinski članovi i simpatizeri Stranke nikad neće prihvatiti da u organima Stranke budu oni koji su rušili Stranku u Bužimu, koji su joj nanijeli nesagledivu štetu i koji svoj politički put grade na ličnim pozicijama, pozicijama uže porodice, ucjenama i ličnim interesima.
  7. Članovi Stranke u cilju očuvanja iste u Bužimu očekuju više razumijevanja za stanje u Općinskoj organizaciji od strane rukovodstva KO SDA USK-a, a pojedine gradske i općinske organizacije pozivamo na suzdržanost i nemiješanje u unutrašnje odnose u Bužimu, te da rade na jačanju jedinstva u svojim općinskim organizacijama, uz podsjećanje istih da OO SDA Bužim nikad nije i neće prihvatiti da bude filijala bilo koje općinske ili gradske organizacije.


/Buziminfo.ba

Komentari

komentara