Published On: uto, maj 25th, 2021

Bužim: Poskupljuje li cijena vode i odvoza smeća?

Za sutra, 26.05. 2021.godine, zakazana je 6. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim na kojoj će se razmatrati nekoliko važnih materijala.

 

Između ostalih materijala, na redovnoj sjednici zasigurno najviše pažnje će izazvati predloženi novi cjenovnik usluga JKP “KOMB” Bužim, na koji bi Općinsko vijeće općine Bužim trebalo dati saglasnost. 

Predloženim cjenovnikom predviđena su bitna povećanja komunalnih usluga, odnosno, nova vlast, nova uprava preduzeća želi povećati cijenu odvoza smeća sa 9 na 11 KM mjesečno, dok će nova cijena vode sa ranijih 1,17 povećati se na 1,50 KM po kubnom metru.

Osim povećanja cijene usluga i insistiranju na kreditnom zaduženju za saniranje lošeg upravljanja u proteklom periodu, nova uprava nije ponudila ništa novo. Kako je poznato, iza nove uprave stoji aktuelna većina u Općinskom vijeću općine Bužim i načelnik Nanić, a čine je SDA, SDP i SPU BiH.

Bit će zanimljivo vidjeti koji je stav općinskog načelnika i većine u Općinskom vijeću po pitanju poskupljenja usluga u vrijeme pandemije, u vrijeme kada je sve teže privrednim subjektima, kada obični građani ostaju bez posla, i kada svi u okruženju subvencioniraju troškove poslovanja i svakodnevnog života građana, te da li Vijeće dati saglasnost na predloženi cjenovnik.

Da je JKP “KOMB” Bužim u lošem stanju javnosti je odavno poznato, a po informacijama radnika KOMB-a trenutno su kamioni za odvoz smeća nesipravni ili nisu registrirani, zbog čega se ovih dana mogu vidjeti kamioni komunalnog preduzeća iz Velike Kladuše kako odvoze smeće. 

Nezvanično, od trenutno vladajućih se saznaje da će na čelo JKP “KOMB” Bužim u narednom periodu biti imenovan Nedžad Grošić, zaposlenik JU “Dječiji vrtić” Bužim i dugogodišnji kadar SDP-a. Naravno, radnici i građani, kao korisnici usluga, će u narednom periodu imati priliku vidjeti i ocijeniti rad i poteze novog rukovodnog kadra preduzeća, bez obzira ko to u konačnici bio.

Komentari

komentara