Published On: čet, sep 21st, 2017

Bužim: Otvorena izložba o Božijem poslaniku Muhammedu a.s.

U srijedu je, povodom Nove 1439. hidžretske godine, u Islamskom kulturnom centru Bužim organizirana tribina i izložba pod nazivom “Upoznaj Allahova Poslanika s.a.v.s.”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim.

Multimedijalna izložba “Upoznaj Allahova Poslanika s.a.v.s.” će biti otvorena za posjetitelje četvrtak i petak, u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

Posjetitelji izložbe će  moći da vide repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s..

Autor izložbe je prof. Esmir Halilović, inače profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. 

Halilović ističe da izložba obuhvata makete od kojih su tri pravljene u Saudijskoj Arabiji, zatim tu su i edukativni panoi sa historijski solidnim uvidom od rođenja pa do poslije njegove smrti. Izloženi su i eksponati poput pokrivača ili posude iz kojeg je Poslanik a.s. uzimao abdest, te replika Kur´ana starog 1.200 godina. Osim toga, jedan segment postavke je virtualna stvarnost, pa oni koji možda nisu imali priliku da posjete sveti grad Meku, mogu “prošetati” njegovim ulicama i unutar džamija.

Izložba je rezultat osmomjesečnog rada, a do sada je predstavljena u 16 gradova, u četiri države i pogledale su je 42.000 posjetitelja.

/Buziminfo.ba

Komentari

komentara