Published On: pon, mar 30th, 2020

Bužim: Općinsko vijeće usvojilo Budžet za 2020. godinu

Na danas održanom nastavku ranije zakazane hitne sjednice, Općinsko vijeće općine Bužim je razmatralo i usvojilo Budžet općine Bužim za 2020. godinu.

Nakon što je načelnik dostavio vijećnicima prijedlog Budžeta, isti su uložili po jedan amandman na Odluku o Budžetu i Odluku o izvršavanju Budžeta.

Amandmani su Budžet izmijenili u dijelu podrške JKP „Komb“ Bužim, za koje je ukupno obezbijeđeno 200.000 KM, grantovi za poljoprivredu 200.000 KM, privredu 100.000 KM i Dom zdravlja Bužim sa 100.000 KM, sve s ciljem da se navedenim ustanovama pomogne u preventivnom djelovanju protiv panedemije koronavirusa koji je zahvatio cijeli svijet.

Posebno su značajna sredstva koja će biti podrška poljoprivrednim proizvođačima i privrednicima s ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom ovog virusa.

Po usvajanju budžeta Općinsko vijeće je donijelo nekoliko zaključaka kojima se traži od općinskog načelnika da u roku od sedam dana dostavi Općinskom vijeću na usvajanje Program utroška za poljoprivrednu proizvodnju i program subvencije privrednim subjektima, te da se JKP „Komb“ Bužim i Domu zdravlja Bužim odmah po zahtjevu uplate sredstva kako bi navedene ustanove bile spremne u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Općinsko vijeće je podržalo izgradnju svih puteva koji su predloženi u Budžetu, uz zaključak da se realiziraju prvo putni pravci za koje su obezbijeđena sredstava iz budžeta USK-a.

Kako su potvrdili ostali vijećnici, na sjednicu Vijeća nisu došla dva vijećnika iz Kluba vijećnika SDA, te je njihov klub na kraju bio protiv amandmana koji znače podršku poljoprivredi, privredi, komunalnom preduzeću i Domu zdravlja Bužim u borbi protiv pandemije koronavirusa i saniranju posljedica koje će izazvati.

 

Komentari

komentara