Published On: uto, maj 31st, 2016

Bužim: Obilježen Dan bijelih traka/FOTO

I u Bužimu je danas obilježen Dan bijelih traka, u znak sjećanja i saosjećanja sa žrtvama ratnih zločina u Prijedoru.

dan bijelih traka obiljezen u buzimu

Organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Bužimu su bili Asocijacija mladih, Asocijacija žena i Asocijacija FATMA bužimske SDA.

Aktivisti navedenih asocijacija su sa bijelim trakama oko ruke, koje su tokom dana dijelili i ostalim građanima zajedno sa informativnim materijalom, podsjetile na događaje u Prijedoru od prije 24 godine, ali i izrazili pijetet prema mnogobrojnim nesrpskim žrtvama u tom gradu.

Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na ubijene stanovnike prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

/Buziminfo.ba

Komentari

komentara