Published On: čet, nov 26th, 2020

Bh. firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz BiH ponovo našla put do kupaca na Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti preko 46 miliona KM, nego godinu ranije.

– Za deset mjeseci ove godine iz BiH je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300, što je više za 46.032.116 KM u odnosu na isti period lani – rekli su iz VTK BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta BiH, pišu Nezavisne novine.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz BiH je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i to 7,1 miliona, potom drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko četiri miliona, kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti 2,8 miliona KM.

Nadaju se još većem izvozu

Podaci VTK pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine s Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM. Kad je u pitanju uvoz u BiH, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kazao je da se firme iz cijele BiH vraćaju na tržište Kosova.

– Rast od 46 miliona KM je veoma bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona, kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz – kazao je Blagojević.

Dodao je da je ohrabrujuće da se i pored svih izazova vraćamo na mjesto koje smo imali prije uvođenja taksa.

– Nadamo se da će vrijednosti izvoza nastaviti da raste i da će premašiti ranije iznose – kazao je Blagojević.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za “Nezavisne” da su se nakon ukidanja taksa ipak uspjeli očuvati interesi bh. firmi koje izvoze na tržište Kosova.

– To pokazuje činjenica da je za veoma kratak period od ukidanja taksa izvoz umnogome povećan, odnosno da su se domaća preduzeća brzo vratila na izgubljeno tržište – kazao je Jašarspahić.

Ruke bile vezane

Iz prnjavorske firme “Komerc mali“, jednog od najvećih izvoznika, kažu da je po ukidanju taksa izvoz na Kosovo počeo normalno da funkcioniše.

– Počeli smo izvoziti nakon što su takse ukinute, tako da možemo reći da se naše preduzeće sigurno vratilo na tržište Kosova – kazali su iz ovog preduzeća.

Dodaju da za vrijeme taksa ništa nisu mogli da izvoze te da su im ruke bile vezane.

– Zadovoljni smo time kako je naša roba prihvaćena na inostranim tržištima – kazali su iz ove firme i dodaju da nemaju poteškoća prilikom izvoza zbog pandemije virusa korone.

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta ove godine. Prije uvođenja taksa godišnji izvoz na Kosovo bio je vrijedan do 160 miliona maraka.

/biznisinfo.ba

Komentari

komentara