Published On: sub, avg 22nd, 2020

Autobusi uprkos zabrani dovoze migrante u Krajinu, Ružnić objasnio zašto ih ne mogu spriječiti

Prije tri dana je donesena zabrana prevoza migranata autobusima u Unsko-sanski kanton, međutim premijer Mustafa Ružnić nam govori kako prijevoznici ipak pronalaze način da migrante transportuju do kantona.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je kazao za Klix.ba da se mjere provode kao i ranijih godina, ali da postoje problemi koje mora riješiti država.

Nakon što je uvedena zabrana prijevoza migranata u USK, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da odluku neće poštovati i da će migrante dovoziti na međuentitetsku liniju s ovim kantonom gdje će im samo dalje pokazati put kuda da idu.

Upravo taj scenario se i dešavao prethodna tri dana.

“U tom dijelu do Ključa se jednostavno ne poštuje odluka. I dalje autobusi normalno prevoze ilegalne migrante, i dalje vrše trgovinu bijelim robljem. Prevoznici njih tu dovezu, migranti izlaze, a oni se vrate nazad”, kazao je Ružnić.

Premijer pojašnjava da oni imaju mogućnost da prekršajno kazne prevoznika sa područja USK i one koji se nalaze u kantonu, ali da prevoznike koji migrante samo dovezu do Ključa ne mogu sankcionisati jer, kako kaže, “mogu postupiti samo po ovlastima koje imaju”.

On je kazao i da bi kantonalna inspekcija trebalo ovih dana da izađe na punktove gdje policija, a često i građani dežuraju i spriječavaju dovoženje migranata. Inspekcija je ta koja ima veće ovlasti, tako da će njihovim prisustvom doći i do veće reakcije na ilegalni prijevoz migranata.

“Kantonalna inspekcija je na području Kantona donijela dosta kazni kada su u pitanju prijevoznici, a policija je svakako donosila kazne kada su pitanju ilegalni prijevozi privatnim vozilima”, izjavio je Ružnić.

Godinama vlast u Unsko-sanskom kantonu upozorava da se na ovako nesistematski način ne može riješiti problem koji imaju, te da bi oni znali kako da ga riješe kada bi imali dovoljno ovlasti. Novi ministar sigurnosti je pripremio plan za rješavanje migrantske krize, a do tada prijevoznici potpuno legalno prolanalaze način da migrante prebace u USK uprkos zabrani.

“Nadležne institucije ove zemlje uopšte ne reagiraju jer se radi sistemom prebaci problem u susjedno dvorište, odnosno u USK”, zaključak je Ružnića.

/klix.ba

Komentari

komentara